091 2399 830
Objavljeno: 24.05.2016.

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O OPASNOSTI OD MINA

Obilježavanje 4. travnja – Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju  ove godine upriličeno je u Gospiću u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH i Hrvatskog centra za razminiranje s partnerima Ministarstvom unutarnjih poslova, Gradom Gospićem te GDHCK Gospić.

Program obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina započeo je na Trgu Stjepana Radića gdje je prezentiran minski problem u Republici Hrvatskoj. U Kulturno-informativnom centru održana je tiskovna konferencija na temu protuminskog sustava u RH te podizanju svjesnosti o opasnostima od mina na kojoj su sudjelovali Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije, Petar Krmpotić, gradonačelnik Grada Gospića, Hrvoje Debač, v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade RH, Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Marija Breber, upraviteljica Zaklade „Hrvatska bez mina“, Đurđa Adlešič, predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže, Ivo Jakić, Služba prevencije Ravnateljstva policije i Žarko Plevnik, autor knjige „Crveni fićo“, koja je također promovirana u KIC-u i čiji je prihod od prodaje namijenjen razminiranju minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj.

Na gospićkom glavnom trgu za najmlađe posjetitelje odigrana je dječja edukativna predstava “Bembo i prijatelji” te utakmice sjedeće odbojke u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb na kojima su zaigrali  župan Kolić, gradonačelnik Krmpotić te ravnatelj Jakopec. Na svojim štandovima protuminsko djelovanje iz svog djelokruga, prikazali su HCR, Crveni križ te Policijska uprava.

Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže organizirala je i održala edukaciju o opasnostima od mina za potrebe lovaca Ličko-senjske županije. Edukacija obrađuje sljedeće teme: Program upoznavanja s opasnošću od mina, Glavne značajke mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, Rizično i pravilno ponašanje u opasnim područjima, Način korištenja MIS portal-a HCR-a i Minske žrtve u Republici Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA