091 2399 830
Objavljeno: 24.05.2016.

MOTIVACIJSKO EDUKACIJSKE RADIONICE ZA NEZAPOSLENE HRVATSKE BRANITELJE I OSTALE STRADALNIKE DOMOVINSKOG RATA

 

Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže je sukladno Ugovoru s Ministarstvom branitelja 19. svibnja 2016. održala prvu motivacijsko edukacijsku radionicu za nezaposlene hrvatske branitelje i djecu smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Radionicu je pozdravnim govorom otvorio gradonačelnik Slunja gosp. Mile Pecić. Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata gosp. Ivan Obajdin. Predsjednica Udruge Hrvatska pomaže gđa. Đurđa Adlešič isto tako je u pozdravnom govoru istakla važnost razvoja poduzetništva i poduzetničkih vještina kojima je cilj zapošljavanje i socijalno uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

U prvom dijelu radionice gosp. Vida Iličić je okupljenim sudionicima radionice predstavila osnove poduzetništva uz upoznavanje prilika na tržištu i razvijanje vlastitih poslovnih ideja budućih poduzetnika.

Uz pravilne oblike pokretanja  poslovanja-obrt, poduzeće, jednostavno poduzeće, zadruga, i dr. upućivala je nazočne na prednosti i nedostatke navedenih oblika poslovanja. Kod financiranje poduzetničkih pothvata uputila je sudionike na potrebu procjene početnog kapitala i izvore financiranja kroz kredite, potpore, garancije, HAMAG, MINPO, HBOR i dr.

U nastavku radionice gosp. Branko Dujić  predstavnik Braniteljske poljoprivredne Zadrugu Trešnja iz Novske koja je uspješan primjer poduzetničkih pothvata kroz mjere samozapošljavanja započela poslovanje 2012. godine. Do danas su otkupili 25 hektara zapuštenog zemljišta na koje mu su posadili prve voćke i pokrenuli ekološku proizvodnju.

Nakon njega, za govornicu je stupila gđa. Adela Zobundžija koja je pripremila sudionike na izradu mini poslovnog plana formirajući timove koji su razrađivali vlastite ideje o mogućim projektima za pokretanje posla. Razrađene projekte predstavili su svim sudionicima, a timski rad i organizirano planiranje sudionici su, kao zaključak, ustvrdili kao priliku za pokretanje uspješnog posla.

Nakon ankete i popunjavanja evaluacijskog upitnika, uz zadovoljstvo svih sudionika programa, predložene su organizacije edukacija potrebnih za daljnje stjecanje poduzetničkih vještina s ciljem zapošljavanja.

Na motivacijsko edukacijskoj radionici za nezaposlene hrvatske branitelje i djecu smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sudjelovalo je 17 sudionika.

Na kraju edukacije predsjednica Udruge Hrvatska pomaže gosp. Đurđa Adlešič je uručila svim sudionicima zahvalnicu na sudjelovanju u radionici uz poruku nezaposlenim hrvatskim braniteljima i svim stradalnicima Domovinskog rata kako je nužno uključiti se u daljnje edukacije s ciljem stjecanje znanja o poduzetničkih vještina i stvaranjem uspješnog posla.

Slunj (4) Slunj (5) Slunj (6) Slunj (7)