091 2399 830
Objavljeno: 16.03.2023.

Sigurniji zajedno – nastavak projekta međunarodne razvojne suradnje OCD-a

Sigurniji zajedno – nastavak projekta međunarodne razvojne suradnje OCD-a

Potpisom ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH započeo je projekt Sigurniji zajedno- međunarodna suradnja OCD-a Hrvatske i Ukrajine-faza II. Već na samom početku projekta u Hrvatskoj je boravila grupa djece iz Ukrajine, a u realizaciji posjeta pomogla je Policijska akademija Prvi hrvatski redarstvenik, Hrvatska pošta i Jadrolinija.

Djeca su u Hrvatskoj boravila 11 dana, a cilj posjeta je psihosocijalno osnaživanje djece iz ratom pogođene Ukrajine koje uključuje i protuminsku edukaciju. U tih 11 dana posjetili su Istru (Pulu, Brijune), Krapinsko-zagorsku županiju, obišli Zagreb, boravili na Sljemenu. Srdačan doček pripremili su im vršnjaci iz OŠ Žuti brijeg u Zagrebu, a u organizaciji aktivnosti za djecu velikodušno su pomogli HNS, Krapinsko-zagorska županija, Istarska županija, HAK i mnogi drugi gospodarski subjekti.

Djeca su imala priliku posjetiti Hrvatski sabor, gdje im je toplu dobrodošlicu poželio Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a primio ih je i Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u društvu Veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Veseli činjenica da su se djeca uz ovako bogati raspored aktivnosti mogla barem na kratko opustiti i odmoriti od zvukova sirena za uzbunu.

Projekt Sigurniji zajedno nastavak je prošlogodišnjeg projekta Sigurno kretanje koji se provodi u suradnji organizacija civilnog društva iz Hrvatske (Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže) i iz Ukrajine (Ukrainian Deminers Association). Provedba traje do svibnja 2024. godine.