091 2399 830
Objavljeno: 27.09.2023.

Ukrajinska djeca uživala u Ljetnoj školi u Rijeci

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 07. lipnja 2023. organizirana je Ljetna škola za djecu ukrajinskih branitelja. Nositelj je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a uz njih sudjelovali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za demografiju i mlade te Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže.

Tijekom kolovoza u Domu Crvenog križa u Rijeci boravile su dvije grupe djece iz Ukrajine, dobi od 9 do 14 godina. Svaka grupa provela je deset zabavnih i poučnih dana na Jadranskoj obali. Mnogima od njih to je bio prvi susret s morem, a svima je to značilo barem kratki bijeg od ratnih strahota. Za djecu je pripremljen bogat program: STEM radionice, kreativne radionice s ciljem upoznavanja hrvatske kulture, sportske aktivnosti, izleti. Tako su primjerice imali priliku posjetiti otok Krk i uživati na brodu ali i upoznati čari Gorskog kotara (dvorac Stara Sušica, špilja Lokvarka).

Svakog dana članovi sportskog društva za rekreaciju Mali olimpijac s djecom su održavali sportske aktivnosti i igre korisne za razvoj kognitivnih sposobnosti. Također, svaki dan provodila se i škola plivanja za neplivače, a dovoljno je bilo i vremena za kupanje i uživanje na plaži.

Na djecu je uz njihove odgajatelje koji su stigli iz Ukrajine s grupom, kontinuirano pazile i stručne osobe poput psihologa i pedagoga, a osigurana su i dva prevoditelja.

Udruga Hrvatska pomaže i dalje nastavlja surađivati na ovom i sličnim programima s ciljem dobrobiti djece i mladih. U planu je organizacija novih grupa tijekom 2024. godine.

 

U nastavku par fotografija: