091 2399 830
Objavljeno: 17.01.2023.

Projekt „Prešućeni zločini bjelovarskog područja“

Udruga Hrvatska pomaže  uspješno je provela aktivnosti projekta  „Prešućeni zločini bjelovarskog područja“ koje je financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja na temelju  Javnog poziva za financiranje/sufinanciranje aktivnosti udruga sudionika i stradalnika Drugog svjetskog rata u 2022. godini.

Sa svjedocima zločina u šumi Lug, na području grada Bjelovara, provedeni su razgovori i intervjui. Analizirana je postojeća literatura i arhivska dokumentacija o zločinima počinjenima u II. svjetskom ratu. Navedeni podaci i dani iskazi bili su temelj za izradu publikacije.

Cilj ovog projekta u potpunosti je ostvaren tiskanjem publikacije pod nazivom Tajna zloglasne šume Lug, čija je promocija održana 15. prosinca 2022. godine u prostoru Narodne knjižnice Petra Preradovića u Bjelovaru.  Promociji su prisustvovali živi svjedoci zločina u šumi Lug, članovi njihovih obitelji, predstavnici jedinice lokalne i regionalne samouprave, članovi Ogranka Matice hrvatske Bjelovar i svi zainteresirani građani.

Sugovornici/svjedoci svojim svjedočanstvima o prešućenim događajima zauvijek su sačuvali ovu istinitu priču u pisanom obliku koja je dostupna sljedećim generacijama. Knjiga je tiskana u 200 prijeraka te podjeljena svim sudionicima na promociji.

Ovim projektom te izdavanjem publikacije doprinjelo se razvoju kulture sjećanja na prešućivane žrtve II. svjetskog rata i poraća, zaštita dostojanstva stradalnika i promicanje borbe protiv fašizma, komunizma i drugih oblika totalitarizma.