Objavljeno: 22.03.2022.

Projekt: Sigurno kretanje – protuminska edukacija djece i mladih, Hrvatska i Ukrajina

Ugovor broj: VIII-JP-OCD-01-2021/1
Projekt: Sigurno kretanje- protuminska edukacija djece i mladih, Hrvatska i Ukrajina

PRVIH ŠEST MJESECI USPJEŠNE PROVEDBE PROJEKTA „SIGURNO KRETANJE: PROTUMINSKA EDUKACIJA DJECE I MLADIH, HRVATSKA I UKRAJINA“

Projekt međunarodne razvojne suradnje organizacija civilnog društva pod nazivom Sigurno kretanje- protuminska edukacija djece i mladih, Hrvatska i Ukrajina u ožujku je ušao u drugu polovicu provedbe, a prvih šest mjeseci proteklo je prema planu.

Na prijedlog partnerske udruge Ukrainian Deminers Association delegacija udruge Hrvatska pomaže edukativna predavanja održala je na samom početku projekta, odnosno u već krajem rujna 2021. godine. U službenom posjetu Ukrajini održana su predavanja u dva grada – Kijevu i Harkivu. Predavanjima su prisustvovali članovi partnerske udruge, te učenici osnovne škole Yaroslav Mudriy Kijev, a stručni predavači iz područja razminiranja održali su 5 zanimljivih predavanja.

Uz navedena predavanja, održani su i sastanci u ministarstvima, te koordinacija s članovima partnerske udruge na kojima je dogovorena daljnja suradnja i pripremljeni nacrti novih zajedničkih projekata. Veliku podršku projektu dala je i veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini, gđa. Anica Djamić, koja je aktivno sudjelovala u aktivnostima udruge Hrvatska pomaže organiziranima u Kijevu.

Prije početka rata započela je i aktivnost izrade edukativnih materijala, a nastavit će se čim će to biti moguće. Iako su aktivnosti projekta ometene ratnim zbivanjima u Ukrajini, Udruga je u stalnom kontaktu s partnerima. Projektne aktivnosti se i dalje dogovaraju, a u lipnju organiziramo posjet ukrajinske djece odmaralištu u Novom Vinodolskom gdje će raditi sa stručnim pratiteljima (pedagozi, psiholozi). Očekuje nas tjedan dana intenzivnog rada i druženja s djecom izbjeglicama iz Ukrajine koja su smještena u Hrvatskoj.
Sve aktivnosti projekta u potpunosti financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.