091 2399 830
Objavljeno: 13.04.2023.

Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima Parka prirode Kopački rit

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju danas (4. travnja 2023. godine) u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je dvodnevna tribina „Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima Parka prirode Kopčki rit“.
Organizatori tribine, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i Udruga za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ i na taj način nastoje povećati svjesnost i senzibilnost javnosti o opasnostima od mina, a za izbor Osječko-baranjske županije za domaćina skupa bilo je više razloga.
Od prestanka borbenih djelovanja 1996. godine samo od mina na području Osječko-baranjske županije je stradalo 77 osoba od toga su 22 poginule. Za nas je ovo veliki dan jer možemo reći da će ove, 2023. godine Osječko-baranjska županija u cijelosti biti razminirana i slobodna od mina.
O razminiranju zaštićenih područja i pregledu aktivnosti razminiranja do 2026. godine govorio je dr. sc. Damir Trut, o sigurnosti kao čimbeniku razvoja turističke destinacije govorio je doc. dr. Ivan Kelić s Ekonomskog fakulteta Osijek, o održivom lovnom gospodarenju i lovnom turizmu u područjima zagađenim minsko-eksplozivnim sredstvima predavanje je održao prof. dr. sc. Tihomir Florijančić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, dok je na temu biološke obnove šuma nakon razminiranja govorio dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek.
Drugog dana konferencije središnja tema radnog sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom, predsjednicom Udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđom Adlešić i Draženom Štajduharom iz Ravnateljstva civilne zaštite RH bila je lovni turizam i sigurnost posjetitelja .
Poznato je da je lovni turizam jedna od najpotentnijih turističkih grana u Osječko-baranjskoj županiji, osobito sad kad više neće postojati opasnost od mina te da predstavljamo odličnu destinaciju za lovni turizam  kazao je nakon sastanka župan Ivan Anušić.
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić govorio je o zajedničkim aktivnostima na području turizma i turističke promocije. “Upravo u Osječko-baranjskoj županiji postižemo izuzetan napredak po pitanju razvoja turističke infrastrukture i povećanja smještajnih kapaciteta.¸
S druge strane, razgovarali smo s Hrvatskim lovačkim savezom o aspektima i mogućnostima daljnjeg razvoja lovnog turizma jer su lovci turisti koji iznadprosječno troše te je to područje u kojem vidimo veliki potencijal za napredak.
“Nakon razminiranja konačno dobivamo sigurnu destinaciju, ne samo za naše lovce, već i za sve goste koji dolaze istaknuo je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.