091 2399 830
Objavljeno: 24.05.2016.

„SLAVONCI SV. VLAHI U POHODE“

 

29. siječnja 2016. godine, u Dubrovniku, Udruga Hrvatska pomaže realizirala je projekt „Slavonci sv. Vlahu u pohode“. Grupa od pet korisnica, djevojaka na smještaju u Domu za djecu “Klasje“ iz Osijeka, pod vodstvom njihove odgojiteljice Jadranke Petrak te ravnateljice gospođe Mirande Glavaš-Kul, posjetila je Dječji dom „Maslina“ gdje su imali priliku družiti se sa svojim vršnjacima, upoznati znamenitosti Grada i uživati u igri i veselju, u suncu okupanom Dubrovniku. Za djevojke je taj put bio jedinstveno iskustvo jer nikada prije nisu putovale u Dubrovnik. Bile su radosne i oduševljene svime što su vidjele na dugom putu kroz Hrvatsku, od Osijeka do Dubrovnika. Učili su o tradicionalnoj festi koju Dubrovčani organiziraju u spomen na zaštitnika grada Svetoga Vlaha, te su radili na zajedničkom kipu uz pomoć odgajateljice Ivana Gojavić iz Dubrovnika i Jadranke Petrak iz Osijeka. Kip je rađen u tehnici papir plastika u kojem su se koristile različite vrste papira, kaširani papir, gips, akrilna bijela boja, zlatni sprej, zlatna i brončana konturna boja.

Napravili su i tri mala kipića Svetoga Vlaha od kojih su jednog ponijeli sa sobom u Osijek da ih podsjeća na sve lijepo što su doživjeli i naučili u Dubrovniku.

U nedjelju navečer u Domu „Maslina“ organiziran je mali prijam i svečano „otvorenje“ kipa Svetoga Vlaha. Govorile su ravnateljice gospođa Iliana Stojanović iz Dubrovnika i gospođa Miranda Glavaš-Kul iz Osijeka povezujući svojim riječima značaj dvaju dječjih domova koji su i najstariji dječji domovi u Hrvatskoj, a nalaze se na dva kraja Hrvatske i sada su se simbolično spojili u kreativnom radu djece i odgajateljica.

slika11slika8slika7